PolskiAngielski
Strona główna » Miody naturalne tradycyjne
Kategorie
Szukaj produktu
Filtry

Miody naturalne tradycyjne

Miód pszczeli naturalny jest wytwarzany przez pszczoły z nektarów kwiatowych lub spadzi. Proces przekształcania nektaru lub spadzi w miód nazywany jest dojrzewaniem. Podczas tego procesu następuje odparowanie wody oraz zachodzi wiele przemian biochemicznych; m.in. enzymatyczny rozkład sacharozy na cukry proste - glukozę i fruktozę, które są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Świeży miód ma konsystencję gęstego syropu. W miarę upływu czasu miód krystalizuje, co jest jego naturalną właściwością. Dojrzały miód posiada wysoką wartość odżywczą i dietetyczną.

Pokaż filtry
Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje

Miód pszczeli zawiera wiele cennych substancji o właściwościach prozdrowotnych m.in. duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów prostych, kwasy organiczne, enzymy i sole mineralne (m.in. sole wapnia, potasu i magnezu), a także substancję hamującą rozwój drobnoustrojów, inhibinę. Właściwości organoleptyczne i skład chemiczny miodu zależą od rodzaju nektaru lub spadzi, sposobu wydobywania miodu z plastra oraz stopnia dojrzałości. Wyróżnia się miody płynne, tzw. patoki i zestalone krupce. Krupce mogą mieć konsystencję drobnoziarnistą, mazistą, średnioziarnistą, galaretowatą, krupkowatą, gruboziarnistą.
Miód pszczeli dzielimy na trzy typy: nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe (mieszane). Miód nektarowy pozyskiwany jest z nektaru roślin, słodkiej cieczy wytwarzanej przez nektarniki i stanowiącej pokarm energetyczny pszczół. Wśród tych miodów rozróżnia się miody wielokwiatowe oraz miody jednoodmianowe (akacjowy, gryczany, lipowy, rzepakowy i wrzosowy). Miody spadziowe to miody pozyskiwane ze spadzi, słodkiej, lepkiej cieczy pojawiającej się na liściach i gałązkach niektórych gatunków drzew i krzewów, a niekiedy na roślinach zielonych. Do miodów spadziowych zaliczamy miód ze spadzi iglastej oraz miód ze spadzi liściastej. Miody nektarowo spadziowe to miody z nektaru i spadzi. Zaliczamy do nich np. miód leśny.
Barwa i aromat miodu pszczelego. Miód w zależności od odmiany  różni się barwą ,smakiem, aromatem i konsystencją.  Właściwości organoleptyczne zależą od rodzaju nektaru lub spadzi, sposobu wydobywania miodu z plastra oraz stopnia dojrzałości. Miody nektarowe  w większości  przypadków  są jasne. Niekiedy odznaczają się zabarwieniem ciemnożółtym, brązowym lub brunatno-czerwonym. Natomiast miody spadziowe są z reguły ciemne. Jeśli chodzi o smak, to istnieją miody o smaku ostrym (lipowy, gryczany), o smaku łagodnym, a nawet bardzo łagodnym (akacjowy). Aromat z kolei w dużym stopniu związany jest z gatunkiem rośliny,  z której zostały zebrane nektar lub spadź. O smaku i aromacie miodu  decydują głównie  składniki olejków eterycznych, pochodzące  z nektaru, a także kwasy organiczne oraz cukry, aminokwasy, garbniki i woski. Barwa miodu uzależniona jest z kolei od obecności związków karotenoidowych. Istotne znaczenie mają także substancje koloidowe  zbudowane z białek, drobin wosku pszczelego, wody i  biopierwiastków.
Z czego składa się miód pszczeli. Miód pszczeli zawiera wiele cennych substancji o właściwościach prozdrowotnych m.in. duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów prostych, kwasy organiczne, enzymy i sole mineralne (m.in. sole wapnia, potasu i magnezu), a także substancję hamującą rozwój drobnoustrojów, inhibinę. Skład chemiczny zależy od rodzaju nektaru lub spadzi, sposobu wydobywania miodu z plastra oraz stopnia dojrzałości. Węglowodany należą do związków reprezentowanych w miodzie  w największej ilości.  Dominują cukry proste. Miód zawiera ponadto niewielką ilość witamin z grupy B, w tym B1,B2, B6, kwas foliowy, kwas nikotynowy i kwas pantotenowy. W miodzie znajduje się najwięcej potasu, fosforu,  magnezu i wapnia. W nieco mniejszych ilościach  występują  żelazo, krzem, siarka, miedź, fluor, cynk i mangan, a także biopierwiastki takie jak chrom, brom.

Powyższe informacje mają charakter edukacyjny i nie stanowią porady medycznej
 

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ