Miód "tysiąca kwiatów". Jest najpopularniejszą odmianą miodu. Posiada duże wartości odżywcze i smakowe. Zalecany dla dzieci, jak i dorosłych. Codzienne spożywanie rozpuszczonego w szklance przegotowanej i przestudzonej wody z 1 łyżką miodu (przygotowanego na wieczór) i ewentualnie z sokiem cytryny, wzmacnia i uodparnia organizm. Ma barwę od jasnokremowej do ciemno herbacianej. Po skrystalizowaniu jasnoszary lub jasnobrązowy. Smak różnorodny zależny od mieszanki nektarów przyniesionych do ula.
W apiterapii miód wielokwiatowy stosowany jest często w chorobach alergicznych, w myśl podstawowej zasady homeopatycznej ”podobne podobnym lecz”. Uważa się, że można stosować go w chorobach dróg oddechowych oraz miażdżycy
Powyższa informacja nie stanowi porady o charakterze medycznym, ma wyłącznie charakter informacyjny i nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, forma diagnozy lub zalecenia w zakresie leczenia.