Miód akacjowy należy do grupy miodów o delikatnym smaku i aromacie, barwy prawie przeźroczystej. Po skrystalizowaniu jest biały, przypominający śnieg. Najmniej słodki ze wszystkich miodów. Należy do miodów najcenniejszym pod względem smakowym.
W apiterapii wskazuje się na spożywanie tego miodu jako elementu wspomagającego w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleń błony śluzowej i stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego.
Powyższa informacja nie stanowi porady o charakterze medycznym, ma wyłącznie charakter informacyjny i nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, forma diagnozy lub zalecenia w zakresie leczenia.
Jeśli zgaga ci doskwiera, Jeśli wrzód w żołądku wzbiera
miód z akacji cię wspomoże, śluzu doda, kwasy zmoże.
(autor Jerzy Gala)
Powyższe informacje mają charakter edukacyjny i nie stanowią porady medycznej